Czarna porzeczka

Czarna porzeczkaOwoce czarnej porzeczki należą do grupy produktów, które charakteryzują się dużą zawartością związków należących do grupy antyoksydantów. W czarnej porzeczce przede wszystkim wyróżnia się dużą grupę związków należących do grupy flawonoidów. Do głównych flawonoidów zawartych w tych owocach zaliczane są: katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna. Działanie flawonoidów przed wszystkim związane jest z hamowaniem i ograniczaniem powstawania w organizmie człowieka toksycznych substancji prowadzących do wielu niekorzystnych zmian, w tym do powstawania komórek nowotworowych. Ponad to flawonoidy zawarte w czarnej porzeczce przyczyniają się do znacznego spowolnienia tempa starzenia się organizmu. Flawonoidy uczestniczą również w procesach związanych ze spadkiem stężenia cholesterolu we krwi. Dodatkowo, uczestniczą w stabilizacji ciśnienia tętniczego oraz spowalniają procesy odpowiedzialne za tworzenie się wewnątrz naczyń krwionośnych zmian prowadzących do rozwoju miażdżycy. Flawonoidy przyczyniają się również do usuwania z organizmy metali ciężkich, w tym ołowiu i kadmu.